Penawar bagi orang yang PELUPA

Assalammualaikum

alamak terlupa!!!

Korang tau ke apa maksudnya?yaty?senang je …jap ek nak rujuk kamus dewan bahasa dan pustaka…adeh..hohoho.Kenapakah perkataan ni wujud dalam entry kali ini..oh tidak..nanti ku berjangkit penyakit ini…syuhhh…syuhh…hahaha…

Setiap kali apa yang ku coretkan disini pasti ada kena mengena dengan diri ini,usah risau,ku tak suka untuk cerita hal orang.Blog ini adalah cerita tentang ku semata-mata,jika ada orang lain yang ku sebut,itu semua bersangkut paut dengan kehidupanku, tidak lebih dan tidak kurang pasti tercatat dalam pengalaman hidupku, so,kamu-kamu diluar sana ,kalo kamu tercatat disini maknanya kita ada BAU-BAU BACANG,sila hantar details serta alamat penuh ke ….fullstop…udah ku nyatakan,jika ku ada kelapangan..terkadang idea2 merapu terserlah..maaf kan ku…=P hehe


Kat mana kita tadi…oh ye PELUPA, yes i am, bak kata Puan Emak “umur muda lagi tapi da macam orang tua,cepat sangat lupa”…yes I admit it, ku mudah lupa,terlupa,kelupaan,melupakan dan sewaktu dengannya.Korang pernah alami tak,time jumpa kawan-kawan,dorang punya excited cerita zaman-zaman belaja dulu,alih- alih respons korang “oh ye ke,memang kita cam tuh dulu ek?”, sia2 je kena basuh seharian oleh mereka.The same thing jadi pada diriku, kesian cik Ana, cik D and cik Ikim tapi yang selalu kena macam tu cik Ana n cik D la, apabila kitrg berjumpa,pasti akan cerita story masa belaja dulu,dan acapkali (eceh..) ku pasti menanyakan “bila ye?,ada ke?, kenapa akak cam tu ek?,marah sebab apa?,keluar sebab apa?gaduh sebab apa?”..nah..bertubi-tubi soalan yang ku tanya pada mereka,dan ku akui mereka sangat baik-baik belaka seraya berkata “kak yat ni pelik la,takkan itu pun da lupa,aku ni setiap inci yang terjadi dalam hidup aku,aku akan ingat”kata cik D kepada ku,tak kurang hebat cik Ana pula “akak ni,takkan tak ingat kan dulu akak pernah marah tutt sebab dia nak bla bla bla..(lupa..)”.Amacam..baik kan mereka..ahaks..


Mereka berdua pun da faham dengan perangai ku,kalau nak flashback,pasti dorang akan cerita secara terperinci dahulu..ini adalah untuk memastikan ku faham apa yang mereka katakan dan ku reponse dengan perbualan itu..(da macam contractor jumpa pegawai kerajaan untuk dapat tender plak..ahaks..)

Lain cerita apabila ku berada dirumah plak “mak, nampak tak mana orang letak bla…bla..bla..(lupa),orang rasa orang letak sini,tapi tak ada pun”,puan emak seraya menjawab “kau ni kan,tak habis2 lupa,cam ne la kau da ada laki nanti ,ntah2 hilang laki kau kat pasar raya..ok itu tipu puan emak tak jawab macam tu pun..ku lupa apa dia cakap tapi isi-isi penting nye tetap sama”umur muda lagi tapi lupa macam orang da tua umur 60 tahun”..see..makan dalam tu…=P


Cerita di office pula “ Kak ita,hari tu kita ada order file untuk A4 tak?”,kak Ita jawab “eh..tak tahu akak,awak yang order”..”huhu ok”..5 minit kemudian “yaty,memang ada,dalam list ni awak ada order file A4 satu kotak”..”owh ye ke..adeh..sori kak ita lupa la,da cari kat bilik stor,tak jumpa,tu yang saya tanya”..dengan selamba kak ita jawab “ haish awak ni,muda-muda lagi da lupa”..sopan je dia ngata kan..hak hak..=P 
Banyak sebenarnya yang yaty nak cerita tapi karang panjang berjela plak entry ni,yaty tahu korang kan malas rajin gila  membaca,so yaty cerita la setakat mana yang mampu (ayat cover ni..sebenarnya lupa apa nak citer...*ketawa lagi)


Setiap ubat ada penyakitnya..eh..eh..jap2..setiap penyakit kan ada ubatnya...baru betul..hehe,so,masa yaty tingkatan 6,cikgu Yusof (wah ku ingat nama cikgu ni..perkembangan positif ni) mengajar Bahasa Melayu,beliau pernah ajarkan satu ayat dimana kalau kita lupa letak barang,kita baca ayat ini,yakin 100% Allah akan temukan,insyaAllah nescaya kamu akan jumpa.yup betul tu cikgu,ku memang baca ayat ini tatkala barang ku sembunyi dari ku,alhamdulillah setakat ini,ku jumpa tempat persembunyian mereka.Paling lama pun hilang seminggu,masuk hari ke 8,tanpa sedari,buka almari,nampak benda tu,ajaib kan,masa duk cari macam orang gila tak pula nak muncul,itulah hebatnya Allah,DIA tahu segala-galanya.Dari tadi duk ceramah macam Ustazah Siti Nur Bahyah,ayatnya yaty tak beritahu lagi..ok2...sabar k,sila ambil pen dan kertas salin ayat dibawah

Rabbi Yasir Wala Tu'asir rabbittommin bil khoir

ringkas je kan,inilah ayat magic Al-quran.selamat mencuba

p/s : entry ni da ku tulis semasa di ofis.maybe tadi ku excited nak tulis, macam-macam idea ada,tapi malam ni,hurm....lupa kot...tettt..=P

Coretan IOG : janji tak lupa nak solat ,yang lain boleh di adjust lagi tapi solat?jawab la sorang-sorang di alam barzah nant..renung-renungkanlah.


Love Peace Respect


Like or Not , its up to u Share

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

10 coret kat sini:

Zairie Husin said...

nice... sy slalu terlpe.. leh amalkan nie.. hehe

my recent post:
mari bantu cari @ sebarkan berita kehilangan adik wan nur

Nur Hayaty said...

zairie Husin : selamat mencuba =]

F.I.C.K.R.Y said...

Bagus ayat nie... Boleyh diamalkan.
Lagi satu, jangan kerap makan benda masam dan air yang ader semut..
Karang lupe nanti huhuhuu~

Afiq said...

hehe ayat tu mmg magik..sbb afiq ade kes gak..mak bg duit soh simpan..afiq plak mase tu leh lupa kat mane afiq simpan..slamat nenek afiq ade,de soh afiq baca ayat tu 3 kali..lepas tu je, afiq terus ingt kat mana afiq simpan duit tu.. hehe

Nur Hayaty said...

Fickry : saya minum asam boi setahun sekali je..hehe...now,cuba kurangkan makan asam..yang ada semut tu mmg sah2 air tu kena buang..hehe

selamat mencuba..hehe

Nur Hayaty said...

afiq : baguslah kalo da penah cuba,maknanya,yaty bercakap benar la kan..hehe

namir@fat said...

Hahaha yatie macam seme ker kt ni.selalu lupa mak n abah pon selalu marah pasal penyakit ni "PELUPA" nak buat mcm mana..aper2 pon tq yg pasal ayat tu akan ku selalu praktiskan..^_^

Nur Hayaty said...

namir@fat : bukan ku pinta lahir ke dunia,bukan ku pinta ku jadi pelupa..eceh..hehe.Selamat mengamalkannya ya ^__^

Linglung said...

ayat raabi yassir wala tua'ssir tu nenek gua ajar gua baca :)

sambungan dia

rabbittommin bil khoir

Nur Hayaty said...

Linglung : owh ...ok thanks will update kat entry..terima kasih ye sampai 3 entry kamu komen..terharu la plak..eceh..hehe

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan