Halal Tetap Halal || Haram Tetap Haram

Assalammualaikum

Tak tahu…tak tahu..tak tahu…tak tahu..tak tahu…arghhh….


Entahlah susah nak faham perasaan sendiri,kadang-kadang yaty rasa yaty kejam pada diri sendiri.Kenapa susah sangat yaty nak bagi peluang kedua pada dia.YES memang manusia semua tak sempurna,banyak melakukan kesilapan, tetapi….huhuhu entahlah tak reti nak explain kat sini.Apa yang penting perbuatan itu memang sangat  menghantui diri yaty. Nak ulas apakah perbuatan itu,yaty rasa tak perlu lah,biarlah yaty sorang je yang tahu.jap..jap ..nak Tanya apa pegang tangan sebelum kawen tu boleh ke?tak..tak…bukan nak tunjuk alim,tapi yaty rasa as long bukan jadi yang halal…yang haram tu tetap haram… =_= . Dalam Islam pun menerangkan bersentuhan kulit wanita dan lelaki yang bukan muhrim adalah di haramkan umpama sentuh kulit ba alif ba ya.

Maaf tak ada niat langsung nak singgung sesiapa,ini sekadar luahan hati sahaja.Tak ada kena mengena dengan orang lain.YES yaty kolot,yaty orang kampung,nak kata keluar dengan lelaki berdua tu memang dah cukup bagi pengajaran buat yaty.Apabila kepercayaan yang diberi telah di salahgunakan dengan mengambil kesempatan.Padahal yaty tahu dia jaga solat dan baik hati sebab tu yaty menerima perlawaan dia untuk keluar,tapi tak sangka plak jadi macam tu,segala-gala musnah, BENARLAH antara dua ada yang KETIGA,so,sejak dari itu,memang tak pernah lagi keluar dengan lelaki kecuali berteman.

Perkara itu dah jadi 3 tahun lepas,now dia hadir kembali ,YES kalau ada jodoh tu tak kemana,tapikan kenapa sampai sekarang  peristiwa tu masih menghantui diri yaty..Easy To Forgive But Hard to Forget.Kadang-kadang buat yaty tak faham,kenapa sometimes yaty  rasa ok je kawan dengan dia,tapi bila dia ajak keluar,secara automatic teringat peristiwa 3 tahun lepas.Maybe salah yaty gak,tak pernah cakap dengan dia tentang peristiwa itu,Tetapi dia juga harus tahu apa yang dia buat itu SALAH…Grrr..

Entahlah susah nak expect apa yang akan terjadi pada masa akan datang,kerana hanya Allah sahaja yang tahu apa yang terbaik buat yaty.Jika dia terbaik buat yaty,insyaAllah yaty akan redha menerimanya begitulah sebaliknya.Yaty sentiasa berdoa supaya mendapat jodoh yang baik dan boleh membimbing yaty ke jalan Allah.InsyaAllah

Luahan ini hanyalah untuk melepaskan rasa kebencian,ketidakselesaan diri yaty terhadap peristiwa yang yaty alami 3 tahun lepas,Diharapkan Korang  tidak salah faham.Apa yang pasti HALAL tetap jadi HALAL begitu juga HARAM tu tetap akan jadi HARAM.Korang fikirlah sendiri,masing-masing punyai akal fikiran,punya agama yang di pegang ,so, tak perlulah  menunding jari ke arah orang lain,seelok-eloknya perbaikkilah kelemahan diri sendiri,insyaAllah kita akan menjadi muslim dan muslimah yang sejati.Amin

Kita sering tertanya kenapa kita di uji .Hayatilah pertanyaan dibawah.semoga kita dapat ambil pengajaran dari nya.

KITA BERTANYA : KENAPA UJIAN SEBERAT INI?
And here is the rest of it.
QURAN MENJAWAB
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya. "
- Surah Al-Baqarah ayat 286
 
KITA BERTANYA : KENAPA AKU DIUJI?
QURAN MENJAWAB
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," ("I am full of faith to Allah") sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji org2 yg sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui org2 yg benar dan, sesungguhnya Dia mengetahui org2 yg dusta."
-Surah Al-Ankabut ayat 2-3

Coretan IOG : Setiap terjadi pasti ada hikmah disebalikNYA.




Love Peace Respect Share

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

20 coret kat sini:

diana said...

betul tu..
haram tetap haram

padin said...

ahah.. agak berat juga topik kali ni
tapi tu lah kan, sekarang ni kalau tengok, perkara2 mcm ni terlalu bebas..

echah mashuri said...

halal tetap halal..(sambung yg kak diana ats tu...huuh)

Nur Hayaty said...

@Diana : yup betul tu

Nur Hayaty said...

@Padin :haah padin,dunia nak akhir zaman...huhu

Nur Hayaty said...

@Echah Mashuri : yup ^__^

nas said...

taw xper...
setuju ngan entri ko..
yelah..
aku da muak dengan orang yang suka berpegangan tangan,badan bagi mereka yang bukan muhrim..
alasannya..kapel..amboi..mudahnyer...
bukan laki bini oii...
ingat agama sikit...

ieQa sWetLuv said...

setiap apa yg berlaku pasti ada hikamh di sebaliknya

Tomato Gurl's Life said...

betul2..dunia dah akhir zaman..semua main bedal je..

Yuni Aisyah said...

bgus la yaty x pernah berpegngn tgn..=)

kekalkan sebegitu...yg bleh yuni bgtau bercinta hnya mendapat keburukkn dr kebaikkan...

zaman skrg dah x tau bezakan yg mana halal n haram...sume bedal je..yg haram tu yg sll mereka buat...

Nur Hayaty said...
This comment has been removed by the author.
Nur Hayaty said...

@Nas :huhu...entahlah nas..semoga mereka cepat2lah sedar akan perbuatan yang mereka lakukan..

Nur Hayaty said...

@ieQa sWetLuv : yup betul tu..^__^

Nur Hayaty said...

@Cik Tom : haah...sekarang ni dah jadi trend..semoga mereka cepat sedar...huhu

Nur Hayaty said...

@Yuni Aisyah : Alhamdulillah setakat ni mmg jaga batas pergaulan...mudah2an ditetapkan iman untuk menghadapi ujian..

tak yah bercouple ni,terus kawen je..hehe

sekamar rindu said...

salam..

halal tetap halal...betul..

F.I.C.K.R.Y said...

Segelintir Orang Melayu kita suke mencampor adukkan perkara yang haram dalam menjalankan perbuatan yang halal...
Yang maner jelas HARAM, tinggalkan!

gnesop.com said...

agama telah menetapkan untuk yang terbaik

Encik MT said...

ishhh,ishhh...skang nie byk sangat dah tak jaga batas pergaulan... nasib baik nur hayaty masih kuat iman...

SYaMiLa said...

skrg ni byk yg haram dh jadi halal...huhuhu

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan