10 Tips Tingkatkan Traffic || Silent Readers || Tak Nak Caya Sudah

Assalammualaikum….

Apa itu Silent Readers?? Korang tau  tak maksudnya?ada orang kata silent reader ni ibarat fan didunia maya ,tapi bukan fan yang nyata lah,ianya wujud apabila traffic meningkat sedangkan aktiviti blogwalking jarang dilakukan atau lebih senang,traffic korang maintain even korang tak aktif berblogwalking.Tetapi kebiasaannya benda ni  berlaku kepada blogger yang dah Glamour dan Otai dalam dunia Blog ini…hurm…kadang-kadang bukan disebabkan itu juga,ada je blogger baru meningkat dengan cepat.


Analisis  yang dibuat oleh Profesor Dr Cahaya Kehidupan untuk meningkatkan traffic ialah

1.       Buatlah Tutorial



Tindakan Profesor Dr CK :  

Acapkali orang tanya cahaya macam mana nak buat tu,macam mana nak buat ni,cahaya tak buat pun tutorial itu,cahaya hanya mampu beri link blogger lain untuk mereka cuba.

-    Dapat pahala gak kan,sebab membantu naikkan Traffic empunya Tutorial


2.       Berkongsilah tips kecantikan luar dan dalaman




Tindakan Profesor Dr CK 

Yang ni ada rasanya,Cuma cahaya tak letak kat main page TAB tips kecantikkan       je.Nanti cahaya try cari balik k.

3.       Berkongsilah Resepi Masakkan


Tindakan Profesor Dr CK 

Ingat tak Mak Long pernah ajar buat Biskut Raya?

4.       Selalulah buat Contest/Giveaway


Tindakan Profesor Dr CK : 

Ingat tak tentang Pinky Giveaway?

5.       Selalulah join Contest/Giveaway yang dibuat oleh bloger lain


Tindakan Profesor Dr CK 

Haa,yang ni agak degilkeraskepala nak join, kalau orang tak  tag,cahaya susah nak join.tetapikan selalunya kalau dah lebih sorang tag baru cahaya join..memangkaunipemalas rajin cahaya.

6.       Penulisan entry haruslah ikhlas dan jujur kerana secara tak langsung ia dapat memberi rasa sebenar kepada yang membacanya



Tindakan Profesor Dr CK : 

Semua entry-entry cahaya memang berkisar tentang diri cahaya ,so ,terpulang pada korang nak menilainya macam mana.

7.       Meletakkan sesuatu Tajuk Yang menarik



Tindakan Profesor Dr CK 

Kalau terbaca tajuk ini “Rombongan Datang Membawa Hajat”. Agaknya korang ingin tak nak tahu apa isi kandungan entry itu?Nah..itulah yang dimaksudkan letak tajuk entry yang menarik..kuikuikui

8.       Kalau ada gathering,rajinkan diri untuk sertainya



Tindakan Profesor Dr CK 

Cahaya ada sifat pemalumalumalukucing ,susah betul nak join benda-benda macam ni,maybe cahaya tak comelcantikcun cam korang semua yang comelcutecantikcun

9.       Buat Review pasal blog lain


Tindakan Profesor Dr CK 

Baru je nak mula…siapa yang nak jadi orang pertama,sila inform k

10.   Hargailah Mereka yang Follow anda


Tindakan Profesor Dr CK 
   Empunya follower yang ke 600 – itu entry yang pertama cahaya hargai follower blog ini..maybe ada yang lain lagi.
 bilalah nak dapat traffic yang sentiasa meningkat tak turun2..erk..berangan..*dush3...


Eh..eh…da lari tajuk la..ok2…tak kiralah korang ni nak jadi silent readers ke,power rangersbatmansuperman KluangMan ke..”apa yang penting Kerjasama”…adiossss

Coretan IOG : Pstttt  cahaya pun kadang-kadang suka jadi silent readers….korang plak bagaimana?

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

21 coret kat sini:

bardboo said...

baik..akan cuba dipraktikkan..hehe...

haniz said...

hi cahaya.. great tips..
I pun baru try entri features blogger..
plan nak buat sebulan sekali
maybe I can feature you in my next month feature blogger

check this out
http://haniz-eyecandy.blogspot.com/2010/12/feature-blogger-firzaras-fairyland.html
let me know if you are interested ok.

aTan aHmad said...

Post Baru: Dah dapat 4 BE nuffnang
Post Baru: Patutkah Facebook di BAN??

Ade tip tips berikut dah di buat.. btw nice tips... keep it up..

Cahaya Kehidupan said...

@ Bardboo : sila2..^__^

Cahaya Kehidupan said...

@Haniz : its up to u dear...tiada paksaan ^__^

Cahaya Kehidupan said...

@ Atan ahmad : hehe Thanks ^__^

padin said...

yeahhh setuju semua tips... dan yang nak tambah, rajin2 baca dan komen entry orang lain heee

alienelliz said...

thanks sharing..hehe sy budak baru belajar..=)

Cahaya Kehidupan said...

@ Padin : Haah la,lupa plak nak tulis benda tu..hehe..anyway thanks ^__^

Cahaya Kehidupan said...

@alienelliz : No problem..ada pape nak tanya,jgn malu2 untuk utarakan k..^__^

maisara majid said...

nak teddy bear uwh boleh??heee

Rara Farah said...

cube buat yg no.1...tp xpndai...hahaha

Ahmad Zaki said...

Assalamualaikum...

Jika banyak perkongsian terhadap sesuatu perkara yang baik serta dapat memberi impak pada kemajuan orang lain, insya Allah kita semua akan sama-sama maju sama ada di dunia realiti atau siber.

Blogging ni adalah salah satu komuniti rakyat yang terbentuk dari ledakkan perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi. Ia sebagai sebahagian gaya hidup moden, malah boleh juga dianggap sebagai pembentukkan negara dalam alam siber.

mier@merr said...

kdg2 je praktik..tak konsisten langsung...tp bajet nak wat gak kontez n giveaway

Cahaya Kehidupan said...

@Waalaikummussalam ,insyaAllah untuk kemajuan bersama ^__^

Cahaya Kehidupan said...

@mier@merr: hehe takpe2...cuba kuatkan semangat...^__^

Ash Ralf said...

Gua mmg Pecaya!! Haha... Hebat entri nieh! Rojer Utk Dimanfaatkan!~

cik ayien said...

thanks!bgus sgt.

Adem and Cats said...

thanx 4 a tips

iLa SaHaR said...

tapi betul la tuh... memang betul... hehehe... pun kekadang jadi silent reader... tapi rajin gak mengomel...

cik helena said...

GUNANYA SEO DAN SERP :)

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan