Jom Buat Cornflakes Crunchies Bersama Mak Long

Assalammualaikum

Hai puan-puan bertemu lagi kita dalam rancangan Kuih Raya Pinky.Hari ni kita bersama tetamu jemputan iaitu Mak Long yang akan tunjukkan bagaimana nak buat CORNFLAKES CRUNCHIES atau nama melayunya Cornflakes bersalut coklat.silakan Mak Long.

Mak Long take over

ok..hai puan-puan seperti yang telah diwar-war kan tadi,hari ni Mak Long nak ajar cam ne nak buat kuih raya paling senang,tutup mata pun boleh buat ,serius....tak percaya ,jom kita lihat bahan-bahannya

100 gm cornflakes
50 gm kepingan badam
50 gm kismis Hitam(yang ni suka hati puan-puan nak letak ke tak,Mak Long tak suka..)
100 gm coklat masakkan(cairkan)

Mak long Letak pelbagai jenis kacang,seperti Kacang Hazel dan Gajus

Cara menyediakan :-

1. Satukan cornflakes bersama kepingan badam dan pelbagai kacang.Masukkan coklat yang telah dicairkan  itu dan gaul rata.

2. Sudukan sedikit cornflakes ke dalam mangkuk kertas.biarkan sehingga coklat kering. Simpan di dalam bekas kedap udara.

untuk menambahkan minat puan-puan untuk mencuba resepi ini,Mak Long da sediakan gambar masa Mak Long buat tadi...Let check it out bebeh...

Mak Long sedih nak cerita pasal coklat ni ,coz coklat ni buat hal tadi,kenapa ntah dia tak boleh cair,maybe da lama simpan dalam oven  tak guna-guna sejak kursus coklat hari tu.








coklat diatas tidak dapat digunakan untuk buat biskut ini
so,coklat ini akan menjadi santapan orang dirumah...=P

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Kacang Hazel



Rupa kacang hazel yang telah di racik



Kacang Hazel,Gajus dan Badam
(kena bakar dalam oven untuk masakkan ia)



Adik Mak long beli coklat ni di Family Store
Vochell coklat masakkan


terliur Mak Long =P




Inilah hasil setelah di gaul rata dengan bahan-bahan tadi



sudukan ke dalam bekas kertas



Beberapa dulang dapat di hasilkan oleh Mak Long tadi
fuhhh..letih Mak Long cerita
Pengacara sila take Over


ok puan-puan ,amacam,senang tak nak buat,
agak-agak boleh suruh incik husband tolong sama
(time ni nak lihat incik husband sayang kita lagi ke tak..ahaks..=P)
saya dari krew penerbitan Kuih Raya Pinky ingin mengucapkan ribuan terima kasih
kepada Mak Long  yang sudi berkongsi resepi kuih raya yang agak senang dan kacang je lah
bak kata Mak Long tadi
tutup mata pun boleh buat
...fuhh cayalah Mak Long..Tabik spring..toin..toin...

ok lah puan-puan jumpa lagi 
di hari dan waktu yang sama
didalam rancangan nombor satu di blog
Kuih Raya Pinky
sekian..

Coretan IOG : Best sangat melayan kerenah budak-budak masa buka puasa di Klebang Beach Resort tadi ^______^

Love Peace Respect Share

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

15 coret kat sini:

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

wah3 buat kkuih raye bleh le mintak huhu

padin said...

salam CK
eh bak mai sket ekekee

Nur Hayaty said...

@MissXYZ : hehe miss,boleh je,sila save as picture diatas..kan share juga tu..hehehe =P

Nur Hayaty said...

@padin : Wasalam padin,
banyak bdk padino kopitiam minta kuih ni,kalo meniaga agak2 boleh beli kete tak..ahaks...

ambil je lah gambar yang padin berkenan..lalala =P

F.I.C.K.R.Y said...

Uihhsss... Akhirnya rancangan menjelesskan incik Fikk berjaya jugak ditunaikan cik Yaty dengan program masakannya...

Ewah3... siap ader pengacara majlis lagi kehkehkehhh...

Ok. Semua gambaq kat dalam entry nie memang nampak mengancam. Pendek kata, air liur dah start nak leleh hahaa~

Nie buat banyak-banyak nie nak kasi kat Fickry ker?!!

Tomato Gurl's Life said...

nak sikit yaty..cam senang jugak tengok step..leh cuba nati..hehe

Nur Hayaty said...

@Fickry : haha ne de nak jeleskan fikry (sambil kelip2 mata...ahaks =P)
sila lap air liur tu yer fikry.
buat banyak-banyak sebab nak kasi fikry tengok je....keh...keh..keh..
dlm hati fikry "lu bikin wa panasss je.." =P

Nur Hayaty said...

@CikTom : haah cik tom,bak kata Mak Long, tutup mata pun boleh buat..ngeh..ngeh..=]

FloEllen said...

kuikuikui..dah jd rancangan bual bicara masak masak....amazing!!bravo utk yati..nnt blh rekomen g kat mana mana stesen TV ...hahha...BTW..sdp gila..bila nak bagi ellen benda ni...tapi tak nak yang gambar2 je...nak real juga...wah!!!

Nur Hayaty said...

@FloEllen : kalo nak pos kuih ni,mau da cair sampai sana ellen..hehe.tamo2 masuk TV,masuk kat blog takpe..ekekeke..=P

Yan said...

cam sedap jek nih

salam kenal yer

Nur Hayaty said...

@Yan : hehe Salam Kenal juga ^__^

FloEllen said...

hari2 dtg sini asyik tgk kat benda ni..sdp..nak buat..malas...nak beli...tkt tak sedap....so...
telan air liur je la...hahhaa

Nur Hayaty said...

@FloEllen : haha...senang je buat ellen,suh nemo tolong ,tak pun en hubby ellen tolong,br sepakat membawa berkat..hoho

Anonymous said...

this post is very usefull thx!

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan