Berapa Hantaran Anak Pak cik?

Assalammualaikum..
 
Hai readers ,  just nak Tanya perndapat korang,agak-agak standard harga hantaran pada waktu sekarang berapa ye? WOW…apa ke hal tetiba dak Yaty Tanya pasal Hantaran ni.Dah nak kawen ke?adeh…tolonglah jawab dulu k…pertanyaaan-pertanyaan itu semua akan ku jawab lain kali..gagaga..
 
Wahai korang yang disayangi ,pertanyaan diatas serius ok,bukan main-main,janganlah korang bagi harga yang bukan-bukan plak….kalo ada bagi harga yang bukan-bukan *meh sini ku sekel smackdown kat korang sorang-sorang…kehkehkeh
 
Kalau nak tanya pendapat ku ,ku tak tahu sangat,tapi ada yang kata Rate sekarang antara RM8000-RM10 000…..korang rasa berpatutan ke?yang perempuan mesti kata ya,tapi yang lelaki pasti geleng kepala 150 juta kali kan..hikhik…*isk ku dah raso macam nak jual hapa plak ni..padahal hantaran tu sebenarnya tak ada pun dalam Islam,Cuma Adat orang Melayu je pun.Lagi satu hantaran digunakan untuk Majlis perkahwinan sebelah perempuan. Entahlah Ku tak mahu kupas panjang sebab Ku seorang perempuan yang akan menerima duit hantaran dari pihak lelaki juga , so,kalau kupas panjang karang tak memasal kaum Hawa serang ku kat coment..ops..tak nak doe…kite kan sekaum..ofcoz lah ku sokong perempuan..ekekee…
 
Kepada  kaum Lelaki, kome pun boleh bagi cadangan yang bernas,tapi janganlah nak kondem plak ye,ku utarakan entry ini adalah kerana just nak tahu apa pendapat para-para blogger yang ada kat luar sana,mana tahu dapat satu kata sepakat membawa berkat untuk menentukan harga hantaran pada waktu sekarang *sekarang wa terfikir…pe hal plak wa nak tetapkan hantaran kaum perempuan pada waktu sekarang,terpulanglah kat keluarga depa nak tentukan berapa…adeh..(isktaksukalahorangtanyajawabjelahbanyaksoalanplak)….
 
Apa-apa pun,dalam ikatan perkahwinan,yang penting adalah Akad Nikah dan Mas Kahwinnya,selepas di ijabkabul,bermulalah satu episode baru dalam kehidupan pasangan tersebut sebagai suami isteri yang sah. Kehidupuan selepas kawen tu yang penting,sebab orang kata kehidupan selepas kawen sangat mencabar,betul ke??..isk… Tak mahu cerita lebih tentang kawen sebab ku tak kawen lagi…adeh..…ada sesiapa yang dah kawen kat sini nak share sikit pengalaman bagi hantaran boleh gak..sangat dialu-alukan…nak share Masalah rumahtangga…errr..errr…boleh gak tapi tunggu ku ambil Master Ekonomi Rumahtangga dulu k…kehkehkeh
 
*ada ke patut nak bayar hantaran secara installment selepas kawen..isk ingat installment kete ke ??
 
*kalo sayang,cepatlah kumpul duit pastuh masuk meminang…=P
 
*ada ke konsep siapa cepat dia dapat,ini dalam konteks Peminangan...lu pikirlah sendiri
 

 sekeping lukisan tanganku yang cute cantik hodoh buat kawan sekolahku iaitu Hafiz yang akan melangsungkan perkahwinan pada 26 September 2010 (itu uma bakal wife dia,ku pergi uma dia je lah pada 3 October 2010)
ucapanku Kau baca je lah kat gambar tu k..(macamlah dia tau kewujudan blog ku ini...hikhik)


Coretan IOG : Entry ini lebih dewasa sikit…err..err…tetiba je Tanya pasal Hantaran….kehkehkeh




Love Peace Respect Share

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

36 coret kat sini:

sweetsal said...

masa time akak kahwin dulu hantaran masih murah lagi..ada la dlm rm2-3 ribu..tp skrg ada yg mencecah rm7-10 ribu..hrg barang2 kan dh mahal, kena ikut hrg pasaran la kut..

Dark Half said...

kalau ikutkan pengalaman kwn2 yg dah kawen, latest hantaran bg calon isteri yg berpendidikan diploma ke atas RM8-10K dan boleh up lagi depends pd keluarga pihak perempuan yg demanding (gler arr)

tapi ada member aku sorang ni btunang ngan org klate, family dia x letak harga langsung.terpulang pada pihak lelaki...bagusnyee...ini la yg dikatakan ikhlas

disebabkan keikhlasan family tunangnya, dgn rela hati member aku cadang nak kasi hantaran level pasaran semasa iaitu RM10K.btw, awek dia graduate

MissXYZ a.k.a Abaikan said...

huhu adat...

syazwanizr said...

mak bapak saya kawen dulu,,rm2k jek.kengkadang,,pmpuan uh tak kisah pon bape-bape je.tapi mak pmpuan uh yaang demand nak tinggi-tinggi.boleh kerek dengan kengkawan dy.konon anak dy market ah.ehehehe.no offense.tak suma cmneh..

MK Kimi said...

standard skrg skitar RM10K. bagi kaum llaki cam aku ni, lagi kurg lagi bagus.hehe....

Nur Hayaty said...

@sweetsal :hehe tu lah..hurm ntahlah..takut nak dgr hantaran org sekarang...main belas2 puluh ribu je..isk...

Nur Hayaty said...

@Dark Half : owh betul tu,hantaran tu tak penting sgt pun,yang penting akad nikah dan kehidupan selepas kawen..bgs betul kawan awk tu....untung dia dapat keluarga isteri yang macam tu...=]

Nur Hayaty said...

@Miss XYZ : haah miss....

Nur Hayaty said...

@syazwanizr : stuju gak dengan pendapat kamu...ntahlah..masing2 punya pemikiran...

Nur Hayaty said...

@MK Kimi : hahaha..ok2 cam tu cari orang kelantan,sebab keluarga mereka tak letak hantaran,ikut ikhlas lelaki nak bg berapa..hehe

nas said...

erm...amboihh..dah fikir pasal hantaran pulak nie...ader makna gak...hahhahaha...
ala,mintak hantaran cikit2 jew...
asalkan bahagia ngan pasangan suda :)
jgn susahkan pasangan kita dengan mintak hantaran banyak2...

Zaer!! said...

Cik yaty!! SB suda penuh!! sila prunne messange sekarang sebab ramai peminat singgah sini..;-)

Nur Hayaty said...

@Nas : adeh..mana ada...lalala =P

Nur Hayaty said...

@Zaer : haha..ek eleh..peminat dia yang berduyun,kata orang plak...cam ne nak prune masg,mana yaty tahu..huhu

Jericho said...

Hehe.. Kalau dekat tempat saya, Harga hantaran tu mau dua kali ganda dari harga tu.. banyak sangat dilihat, taraf pendidikan anak juga dilihat. Semakin tinggi taraf pendidikan, semakin mahal la.

Nur Hayaty said...

@Jericho : owh ye ke...isk..teruklah kaum lelaki disana nak kumpul duit kan..hehehe

Jericho said...

Tu la nak fikir 10kali.. haha.. tapi apa boleh buat, dah budaya macam tu.. nak minta hutang bapak la.. hehe

Nur Hayaty said...

@Jericho : hahaha...kalo kat bapak tu boleh,kalo kat bank..alamatnya interest je kena bayar lebih..hehhee

Jericho said...

Agak2nya boleh pinjam dari MARA ker, PTPTN? hahahahaha

Tomato Gurl's Life said...

ok la yaty range 8k-10k..standard skang tp tgk qualification perempuan tue jgk..kalo kat terengganu ni kan masa akad nikah tue, tok kadi akan guna jumlah wang hantaran masa akad nikah...kira nati perempuan akan dapat bersih 100% wang hantaran tue..best woo...hehe..

HaNTwO said...

secara logiknya kalo seorang lelaki abis blaja mybe umur dalam 24 or 25 tahun baru start keje...selainkan yang terus keje pas SPM...persoalannya leh ke pihak lelaki kumpulkan duit RM8000 hingga Rm10000 dalam tempoh yang singkat?? konfem buat loan punya...hehehe sekadar memberi pandangan...melainkan dapat gaji RM5000 sebulan tara hal...kalo dapat gaji takat RM2500 leh ke?? mestilah boleh...denagn syarat makan roti tiap2 ari...g keje jalan kaki...xmau pakai moto ke kete kete..tepon pun xmau pakai..hahah hantwo merepek ape ni...

Anak Perak said...

hantaran tu sbnrnya cost utk bt majlis di pihak prmpn.klu rasa nk bt majlis gempak2,maka gempak la hantarannya. kadang2 mak bapak letak hantaran melalui kelulusan prmpn tu, klu PHD maka lagi mahal walaupon prmpn tu kerja pakai spm.parent jenis ini,adalah parent jual anak.haha..

n4dh!3r4 said...

kakak nad bertunang baru ni ayah letak duit belanja termasuk mas kawin rm8800.. mas kawin rm1000, so hantaran rm7800 je la. kalau letak sikit bkn bermakna anak kita tak bernilai. tp kena ikut la keadaan semasa bakal pengantin yg baru bekerja kan.. letak byk2 mana nk cekau duit. kalau nk kawin pun kena berhutang itu yg jd tak berapa nak berkat. kawin sat ja da bercerai-berai.. tamau la camtu... hoho~

.s.o.f.i.a. said...

my sist kawen ritu (last year) RM15k....... my opismet kawen RM10k.... i rasa range camtu kot. ada sedara kawen family dia tak letaj 'harga', laki tu bagi RM3k ja. sian lak...... i rasa duit tu untuk kurangkan beban family pompuan nak buat kenduri.

noraini azhari said...

wee~
best smbg bab hantaran..
nk kawen jugak :D

btw,nice header..cmna wat

n@jwamz said...

hehe nice entry...
rasanya nowadays nyer hantaran mencecah 10k for da wifey yg graduated...ritu my uncle kawin hantaran 7k jer, wifey dier br abes Phd same wif him...so, da lesson as long as bahagia, syg 1 sama laen..dat's da important..keberkatan Allah yg dicari...:)

LiFe KaMi said...

memang skang nk 8k -10 k biasa jer, mau plak kalau prmpn tu brpndidikan sesetgh mak bapa akn up harga, bkn utk sape pn utk prmpn tu juge..
Pihak lelaki yg nk kawin terpaksa le kumpul duit,ni membuktikan bahawa dia mmg berusaha utk meminang prmpn tersbut..tp kalau terlampau sgt boleh mebebankan..

Nur Hayaty said...

@Jericho : haha trylah apply mana tahu approve..hikhik

Nur Hayaty said...

@Cik tom : owh ye ke cik tom,kalo cam tuh boleh lah cik tom belanja yaty nanti....ops..da nak kawen ke cik tom..hehe =P

Nur Hayaty said...

@HanTwo : hahaha..ok lah...sayang bakal Isteri kena lah ikat perut..lalala =P

Nur Hayaty said...

@Anak Perak : hurm..tu lah,kena berpada2lah jangan sampai letak amount yang tak masuk akal...ingat artis ke hapa..isk..hehe

Nur Hayaty said...

@Nadhira : owh ye ke nad..tahniah buat kakak nad..nad bila lagi?hehe

tula..kalau tak buat pinjaman,tak kawen plak nanti..ntahlah..

Nur Hayaty said...

@Sofia : owh banyak nya 15k..10 k da bese dgr..hehe

tak patut bg 3 ribu je..kedekut lah laki tu..ops terlebih sudah..takpe2 janji depa bahagia..hehe

Nur Hayaty said...

@noraini Azhari : owh best ke?ok2...nanti dapat wit hantaran share ngan yaty k..haha.=P

Header tu anish yang buat..hehe mmg cantik pun..i like..=]

Nur Hayaty said...

@n@jwamz : yup betul tu,yaty setuju sangat..hehe

Nur Hayaty said...

@Lifekami : haah...kena tunjukkanlah kesungguhan nak kawen dengan anak orang tapi pihak perempuan pun harus fikir secara rasional,jgnlah letak amount yang bukan2..

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan