Nak Bayar Duit Syiling Boleh?

Assalammualaikum

Korang pernah tak jadi Bendahari time sekolah dulu,ok find..korang penah jadi Presiden kelab,tak main la Bendahari ni..*wek berlagak....=P. Baiklah ku jadi jawatan cikai-cikai je, Ku pernah jadi bendahari time sekolah dulu,memang muka CAP Bendahari agaknya,setiap kali pemilihan AJK kelab or persatuan,pasti ku jadi Bendahari..kadang-kadang ku tak faham Baik sangat ke diriku ni sampai dorang suruh ku jaga duit dorang...muka suci kot *sila percaya.

Teringat dulu time sekolah..(walaupun korang tahu yang ku seorang pelupa, tapi ku cuba ingat untuk cerita benda ni eceh..) masa mesyuarat pustakawan aka pengawas perpustakaan(nama nak glamer) cikgu library bersuara(ku lupa nama beliau) :

pengerusi,naib pengerusi,setiausaha..sampailah bendahari
tiba-tiba ada sorang budak bangun



"saya cadangkan yaty cikgu "
ada lagi nama selain diriku tapi beselah ku da lupa ekekeke

ku aim budak tu...wei ko admire aku ke..sapa suh cadang nama aku..*ku bermonolog dalam diri.

sampai saat untuk mengundi

minah..

ayu

yaty
(time diriku disebut je,tak boleh blah ramai angkat tangan,mau ku cepuk je muka sensorang,wei..agak-agaklah bagi lah ku jadi AJK lain,malas lah nak pungut-pungut duit ni)

"ok bendahari kita nur hayaty"

seraya ku bangun...muka kena senyum konon menghargai undian orang*padahal dalam hati ni grrrr....

ku pernah jadi bendahari untuk kelab Sejarah,Kadet Remaja Sekolah dan pustakawan..kan lebih dari satu banyak la tu kan...ekekekek..

ku ingatkan takat sekolah je ku kena jadi Bendahari ,ku sangka panas hingga ke petang ,rupanya hujan ditengahari *bermadah helah la plak..di Office pun ku dilantik , kali ni tak main arr guna nama Bendahari ,macam budak sekolah plak kalau guna kan,so budak-budak opis yang tak berapa nak budak beri gelaran diriku ALONG...(kalo cam tu ku ada kuasa nak simbah cat merah pada kete dorang kalau dorang liat nak bayar ..amacam..ok tak)*mood ganas ni...huhu

Apsal ku membebel duit dari tadi ni,ok ,ku nak cerita sikit pada korang,di suatu petang di office :

kawan : Ty kalo saya bayar duit syiling boleh tak?
ku pandang dengan jelingan yang ku agak dia pun faham
 seraya dia ke tempatnya ,capai dompet beserta kotak berisi syiling
"mamat ni memang nak makan penampar agaknya" getus hati ku
kawan : ty ,saya bayar RM6 duit syiling,RM 14 duit kertas
CK : eee tak mo lah,bagi je lah duit kertas,kalo abang kasi duit syiling,berat lah beg ni..huhu
kawan : tak ada lah yaty,saya ada cukup-cukup je ni 
sambil tu dia kira syiling dan bagi padaku 11 keping 50 sen,2 keping 20 sen,1 keping 10 sen dan hulurkan note RM14.
ku pandang dia,dia senyum sinis..
"nasib baiklah ko tua dari ku,kalo tak memang tak pasal-pasal makan penumbuk free"
getus hati ku lagi.

ku dengan perasaan yang kurang senang dan sedikit bengang ku pun masukkan duit dia ke dalam beg aka peti besi simpanan duit collection unit kami...ops sebelum tu,ku snap picture bagi korang tengok.sila lihat di bawah:-


11 keping 50 sen,2 keping 20 sen,1 keping 10 sen



1 note RM10, 4 note RM1


saja tempel duit raya buat korang
ambil k ..ikhlas ni


inilah rupa bentuk beg aka peti besi simpanan duit collection kami
*korang rasa kalo semua nak bagi duit syiling, jangka hayat beg ni berapa lama?
jawab cepat???


Kenapa entri ini muncul?
Answer : kerana agak sukar nak minta duit kat orang *rasa cam peminta sedekah pun ada

Tak Suka ke jawatan mulia ini?
Answer : tipulah kalau tak suka,tapi ku fikirkan tanggungjawab yang harus digalas *ingat senang ke,kat Akhirat kena jawab woo kalau tak jaga dengan betul

Ucapan anda buat mereka?
Answer : Sila-silalah bayar dengan sendiri nye,tak perlu ku nak minta sorang-sorang suruh bayar,da besar panjang pun,malas nak bising-bising ni, one more thing,jangan ngada-ngada nak bagi duit syiling lagi,kalau nak bagi juga,sila belikan peti besi ...sekian


Coretan IOG : Bila ku da membebel cam ni lah gaya nye..haish...



Love Peace Respect Share

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

49 coret kat sini:

koru said...

waaa...nak tukar rm2.50 lima posen 2..nak wat dobi..^^

Nur Hayaty said...

@Koru : mana duit nyer..=P

maisara said...

hahah..lawak laa..
dush2x..

Nur Hayaty said...

@maisara : adehhh sakit la...hehe =P

amira zakiah said...

dobi kat sini rm2 jer...

NuR 'aQiLaH said...

betol2 koru syiling nak basoh dobi hakhak
lama x dapat wit rayer syiling ;p

Cik Yuki said...

haha ske gle ngn duit syiling. rsa sgt kaya. hihihi

Hashira Yusoff said...

c0melnya peti besi dia..hehe.

Moque ^_^ said...

alahai..comei nye beg simpanan tu..hehehe..

syaza kelyza said...

hahaha , sumpah kelakar XD

GaDis CoMeL said...

boleh pinjam duit nak bg duit raya kt budak2 yg dtg beraya tak? hehe

Nur Hayaty said...

@amira zakiah : haha...yaty tak pernah anta pakaian ke dobi =].

Nur Hayaty said...

@NuR 'aQiLaH : Rakpe2 tak yah nak duit syiling,tu yaty da sediakan RM50 hinggit sorg,sila ambil ye..=P

Nur Hayaty said...

@Cik Yuki: pastu leh jalan sambil berat kocek kata kat orang "korang aku belanja,nak makan minum apa,pesan je,aku kaya..."kehkehkeh..=P

Nur Hayaty said...

@Hashira Yusoff : peti besi tu tak comel kalo da kena isi banyak sangat duit syiling..son3...

papepun Thanks pujiannya..hehe

Nur Hayaty said...

@Moque : haha mmg comel,tapi tak lama lagi ranap la kalo drg duk bantai kasi duit syiling je.sungguh ku tak suka...huh...pape pun TQ..=]

Nur Hayaty said...

@syaza kelyza : agak-agak leh masuk Raja lawak tak?kehkehkeh..

yaty serius kot citer benda ni *nampak tak keseriusan muka yaty ni...

=P

Nur Hayaty said...

@GaDis CoMeL : Nak pinjam?owh yaty ALONG tau bukan AHLONG,so salah orang ni gadis comel...=P

FloEllen said...

waakakakk..yaty dah jd along ya....sama kes dgn ellen juga dulu2..time musim jepun ni...hahhaa...tp best gak jd along2 ni..org respect u know..hehhee

Nur Hayaty said...

@FloEllen : ye ke,kat sini bese2 je ellen,nak minta duit kemain sush lagi..malas nak minta kadang2..huhu

Alia Laila said...

saya jadi bendahari kelas 3 tahun berturut2 . maklum la . muka suci . haha :D
pengerusi bola baling , naib pengerusi persatuan , setiausaha unit uniform , setiausaha rumah sukan .
*part tu saja nak tunjuk . heheh :P

Nobita Sensei said...

comeynye tpt simpan duit~

HaNTwO said...

hehehe mencabar ni tugas sebagai bendahari... ;p

najmi_paddy said...

erm...awk pun cm yaty gak..smpai skang kene jd bendahari walaupun x bertauliah..kadang2 tue klo bab2 kutip utang nie smua bagi kat awk...rase cm awk nie da upe muke ceti haram dah...
:)

Nur Hayaty said...

@AliaLaila : haha sila2...yaty baru cite bendahari,lum lagi jawatan yang lain...*nak juga menunjuk tu...adeh =P

azez sharef said...

firsttime tngok tempat duitm lam beg g2..
biasa dalam balang jer..huhu

Nur Hayaty said...

@NobitaSensei : hehe maceh ^__^

Nur Hayaty said...

@HanTwo: tau tak pe,bukan calang2 orang nak jadi bendahari ni,hanya yang ada bau2 bacang ngan Ahlong je boleh jadi..huhu tapi saya tak ada kena mengena pun ,sebab tu rasa mencabar kejenya.. sesi merapu disini...hoho

Nur Hayaty said...

@NajmiPaddy : tape2..yang penting duit tu halal dimakan..ahaks..hehe =]

Nur Hayaty said...

@azez sharef : dalam Balang? yaty letak kuih raya dalam balang,duit pula letak dalam beg..hoho..

shahrul said...

hahaha...memang klaka...
skang kat tmpt keje pon jadik bendahari gak..gile susah nk mtak duit..ade yg xbg kejesame.adoih..

singgah2.. =)

A Simple Thing in My Life

Hana Faza-same person said...

salam kenal

wah, banyak lah duit raya ini tahun..hehhe

Nur Hayaty said...

@Sharul : yup betul tu..pandai2lah bayar,tak yah tiap2 bulan orang nak pi mintak..huhu

ok ,yaty singgah ke blog kamu sekarang...=]

Nur Hayaty said...

@HanaFaza : haha bukan duit yaty pun...

AngahSayang2314 said...

angah singgah sini & follow uu
kalau senang jom kita tukar2 link

twinkle twinkle said...

best la jd bendahari ;D

Tomato Gurl's Life said...

haha..lawak la yaty..dah jadi cam along je..rasa2 hayat beg tue x lama je kalau abg tue asyik bg duit syiling..ekekee..

Nur Hayaty said...

@Twinkle twinkle : haha mmg best sgt2 *mood : perli....hoho =P

Nur Hayaty said...

@Angahsayang: owh..thanks ya..boleh je nak exchange link ^__^

Nur Hayaty said...

@CikTom : lawak dalam serius tu...hoho...mmg beg tu akan ranap juga,jgnlah riso..kehkehkeh =]

❤cik kipas❤ said...

kite pn suke byr duit kelas kai duit syiling....
biase la...duit tabung yg terpakse d korek....
huhu...

❤cik kipas❤ said...

kite pn suke byr duit kelas kai duit syiling....
biase la...duit tabung yg terpakse d korek....
huhu...

Nur Hayaty said...

@cik kipas : tape2...dibenarkan coz kamu byr pada orang lain ekekee..=P

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

nice nice saya suka...wakaka wakaka

F.I.C.K.R.Y said...

Hahahaa... kelakar giler entry cik Yaty nie...
Suke this one hahahaa..
Nanti nak tolong cik Yaty tukarkan duit syiling fikk nie kepada not 100 hengget. Semua skali ader syiling 5 sen...

*Akak sanggup tak nie?!

Nur Hayaty said...

@Brutalsolo : haha, nice ke bro..adeh....ekekee..=P

Nur Hayaty said...

@Fickry : haha,incik Fickry,minta maaf lah,pertolongan itu tak dapat cik yaty penuhi...sila ke bank Negara tukar sendiri ok....hoho =P

*yaty serius ni ne de wat lawak..ekekee..

Anne Boleyn said...

memang jadi bendahari tanggungjawab berat woo. jaga duit orang. tp kekadang best gak collect duit ni. banyak betul dit syiling bro tuh. hehe sampai 6 hengget.

p/s : jom join slot Bingkisan Salam Syawal kat Redmummy.com jom? Anne Boleyn dah join.. check my latest entry kay.. :)

Nur Hayaty said...

@ Anne Boleyn :mmg beliau simpan duit syiling lam kotak tu,duit balance beli makanan simpan lam kotak tu la,ibarat tabung la konon...hoho

P/s : owh pesanan utk kali kedua ni..hehe

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan