Jangan ditanya kenapa,kau sendiri punya jawapannya

Assalammualaikum readers,

Anyeonghaseayo  sambil kelip-kelip mata comel *comel tak?? =.=....uwaaaa aku rindu blog aku,aku rindu diri aku yang dulu,dulu aku rajin nak update blog, kenapa sekarang aku macam tak berNafsu nak update,kenapa dulu aku boleh update hari-hari,kenapa sekarang tidakkk??..kenapa…kenapa…u tell me whyyyy?? *kedua-dua tangan tekup telinga sambil tutup mata  .

Tinggalkan persoalan WHY itu kerana aku sendiri susah nak jawab,benarlah kata orang manusia cepat berubah, hari ini orang suka kita maybe  esok lusa orang tak suka kat kita same goes to me,I can’t be perfect for others and I’m just being  my self, pretend to be happy but actually not,pretend nothing happened but the problem was exist. So kitaran hidup manusia memang begitu. Dalam Al-Quran ada menyatakan :Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya ". Kata-kata inilah buat aku kuat dan tenang untuk menghadapi ujian dari Allah.


Ini kisah benar,bukan rekaan,ianya terjadi pada diri aku sendiri. Ahad lepas aku rasa kepala aku sakit sangat,tapi aku ni bukan jenis suka makan ubat dan kalo boleh aku memang nak avoid ubat ni (doktor pun aku jarang jumpa,nurse je selalu..erk..apakah?),so apa yang aku buat,aku baca Al-Fatihah 7 kali kat dalam air masak,then aku minum sambil berdoa semoga sembuh sakit kepala aku ni ,beberapa jam lepas tu,kepala aku still sakit lagi,aku tak putus asa,aku buat lagi macam tadi,then setelah baca aku minum air tu,even belum sembuh sakit kepala ,aku baring tutup mata sambil zikir dalam hati,sehinggalah aku lena. 
Aku terjaga pada pukul 3.00 pagi , still aku rasa sakit lagi ,malahan time tu aku rasa kepala aku dah nak pecah kebabom kuar percikkan api ,aku nak kuar pergi ambil panadol,aku tak berani camne kalau ada yang sapa…hehehehe weii pehal ko mengilai kat sini plak…so aku pun berazam nak makan panadol esok pagi kerana sakit itu buat aku tak boleh nak tido ,aku paksa gak mata aku untuk pejam sambil tu aku berzikir, dalam masa yang sama aku pun berdoa dalam hati “ya Allah aku yakin hanya KAU sahaja bisa menyembuhkan sakit ku ini tanpa makan panadol” .*serius aku tak suka makan ubat T_T

Aku bangun keesokkan harinya,sakit kepala giler aku tu dah hilang. Aku tak tahu nak luahkan macam mana,aku terharu sangat-sangat,dan bersyukur kerana Allah dengar doa aku, Dengan izin DIA sakit kepala aku sembuh tanpa makan panadol activefast (activefast pilihan saya iklan jap) ,dengan hanya minum air yang dibaca 7 kali surah Al-Fatihah sahaja,sakit kepala aku hilang .Itulah kehebatan Allah,jika DIA berkehendakkan sesuatu maka jadilah ia (kun fayakun)

Kesimpulannya,bukan sebab sakit kepala ni aku tak update blog tetapi ada perkara-perkara lain yang aku tak boleh nak disclose kat sini,biarlah ianya luput dari ingatan aku,sebab aku tak suka nak ingat perkara yang buat aku sedih,kecewa,terluka etc,aku suka untuk ingat perkara-perkara yang buat aku rasa happy walaupun sebenarnya aku seorang pelupa . =.='


Hidup mesti diteruskan ,even kau jatuh macam mana pun kau harus bangun kerana tiada siapa yang dapat membantu melainkan diri kau sendiri.Allah nak bagi rezeki pun ,DIA tengok pada usaha manusia,kalau setakat kau berdoa siang malam pagi petang berterusan sampai next year tanpa usaha,kau tak payah bermimpi nak capai apa yang kau impikan.



alolo pesal cumel sangat ni
muah..muah..muahh..>_<


Coretan IOG :  jangan tanya kenapa kau tak dapat apa yang kau impikan,tetapi kau harus tanya apa yang telah kau usahakan untuk mencapai apa yang kau impikan,jika kau dah usaha tetapi still tak berjaya ,mungkin impian kau itu tidak baik untuk kau,hanya Allah sahaja tahu apa yang terbaik untuk kau.so kau janganlah bersedih percayalah sesungguhnya setiap yang terjadi pasti ada hikmah disebalikNYA

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

7 coret kat sini:

diana said...

mohon pada Allah itu yang sebaiknya...

LiFe KaMi said...

sesungguhnya Allah itu Maha Kuasa,
Alhamdulillah dah sembuh,
semua tu ada hikmahnya ,
Allah menntukan segalanya..:)

Cahaya Kehidupan said...

@diana yup setuju =]

Cahaya Kehidupan said...

@LiFe KaMi ^_^

Ellen said...

best baca entry yaty yang ni..

Setiap yang kita mohon padaNya, pasti dia akan kabulkan...percayalah...

Cahaya Kehidupan said...

@Ellen hai dear,lama tak borak2,rindu..

thanks coz sudi baca..

Yup ,tiada Tuhan yang wajib disembah melainkan Allah.so wajib percaya,hanya Allah sahaja dapat menolong kita..^_^

norzillawatie binti zahidin (che-che) said...

folo u.folo me back k

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan