Note RM 100

Mesti orang kurius kenapa tajuk entri gitu,ehem ehem,mestilah ada cerita sebab dan musababnya,sat lagi aku cerita k,la ni aku nak cerita, 2 paper aku dah habis jawab, tinggal 1 paper je lagi iaitu pada hari Jumaat ni tanggal 10 Julai 2015, aku pergi  menginap satu malam kat shah alam sebab nak buat revision dengan kawan-kawan(first time buat camni actually,tak sabar rasanya nak throwback zaman study dekat hostel masa diploma dahulu :)

Sumber gambar : sini 


Kisah Note RM 100, cerita bermula dengan aku short duit RM100 untuk gaji bulan 6 , aku tak ingat kenapa aku short RM100 tu, puas aku fikir dan cuba nak ingat balik sebab aku ni jenis pelupa sometimes perkara 1 jam lepas berlaku pun aku boleh lupa,sadis betul. Dipendekkan cerita, dah puas aku fikir dan cuba ingat tu, lama-kelamaan aku redha, ada hikmah Nya,sambil-sambil tu aku berdoa juga,supaya Allah permudahkan urusan aku nak bermalam ke shah alam nanti.oh ye, actually,duit cukup nak ke sana,cuma tak banyak,sekadar cukup-cukup makan je, sebab aku terfikir kalau ada emergency nanti camne,thats why,aku macam rasa down masa mula2 short tu,but bila aku tahu duit itu bukan kita punya,hanya pinjaman sahaja,aku pujuk diri,alhamdulillah aku boleh accept sampailah aku dah lupakan duit yang hilang tu.(panjang betul nak sampai ending),sampailah ada satu malam, aku nak hantar mak cik na(tukang urut)yang baru lepas urut badan adik perempuan aku balik ke rumah dia,aku sarung baju sejuk,secara tiba-tiba tangan aku terasa kat luar poket tu macam ada kertas dalam poket,aku pun seluklah tangan kanan aku dalam poket, aku tarik dengan perlahan-lahan, guest what aku nampak apa?aku nampak note RM yang berwarna ungu,subhanAllah,aku speechless ketika itu,mulut aku tak henti-henti ucap Alhamdulillah, Allah bantu aku saat-saat aku sangat memerlukan,aku tak tau nak habaq lagumana perasaan time itu,cuma, Syukur alhamdulillah,terima kasih Allah,sesungguhnya aku terharu dengan Allah .semoga cerita yang aku kongsikan ini, ada manfaat buat orang-orang dekat luar sana,ingatlah sesungguhnya setiap ujian yang melanda itu,pasti Allah nak ajar sesuatu atau nak beri sesuatu,jadi bersabarlah (note pada diri sendiri terutamanya)


(this entry kiranya macam throwback lah,sebab dah duduk dalam draft dari tarikh 7 Julai 2015 lagi, masa tu aku taip guna handphone tak boleh nak edit sangat,ni baru berkesempatan dan ada masa  guna laptop untuk edit =)




Coretan Cahaya Kehidupan : Bergantunglah sepenuh hati dengan Allah, inshaAllah resultnya is owesome. ok lah, next entry  for Hari Raya plak *macam ada orang nak baca plak T_T

Love.Peace.Respect


Jazakumullahu Khairan Kathira

1 coret kat sini:

tiga lalat said...

salam aidilfitri maaf zahir batin, syukur je kann dpt balik duit rm100 tuu ;p

Muslimah Biasa

 
Copyright©2011-2012. Segala penulisan diatas adalah Hak Milik cahayakehidupan